Nová epizoda

Martina Břeňová o vedení a rozvoji Nadace OSF

Jan Kroupa o počátcích fundraisingu v Česku a péči o významné dárce

Jan Kroupa je spoluzakladatel Českého centra fundraisingu, konzultant a lektor v oblasti filantropie a fundraisingu.

Poslouchejte nás na

O epizodě

Ve třetím díle fundraisingové minisérie je naším hostem Jan Kroupa, spoluzakladatel Českého centra fundraisingu, konzultant a lektor. V podcastu jsme zatím přivítali jen několik málo hostů, kteří mají autentickou zkušenost s počátky neziskového sektoru v Česku. Honza je jedním z nich a vůbec první, se kterým jsme si o tom popovídali. Pokud si podcast pustíte, uslyšíte, na jakých základech byl nezisk a fundraising v Česku stavěn. Jaké znalosti sem po pádu totality plynuly a odkud. Co nám to dalo do dnešních dní a proč na tom ve srovnání se Západní Evropou nejsme ve fundraisingu vůbec zle.

Honza Kroupa měl v devadesátých letech příležitost tlumočit přednášky a semináře zahraničních lektorů, kteří do Česka přijížděli. Tím, že byl téměř na všech a z principu všude musel dávat pozor, získal velké penzum znalostí, se kterými se rozhodl dále pracovat. Kromě vzpomínek na tři dekády neziskového sektoru v Česku jsme se společně zaměřili na péči o významné dárce. Prakticky. Řeč byla ve druhé půli o tom, kde je najít, jak s nimi hovořit, co a jak jim nabídnout. Bavili jsme se také o tom, jak to v Česku s velkými dary obecně vypadá a jaká je zde kultura darování velkých částek. Přejeme příjemný poslech!

Dozvíte se

  • Jak vypadal fundraising v Česku v devadesátých letech
  • Na jakých základech a znalostech v Česku vznikal neziskový sektor
  • Jaký je základní nástroj péče o významné dárce
  • Kde hledat a úspěšně najít významné dárce pro organizaci
  • Jaká jsou základní to-do, pokud chcete začít cílit na velké finanční dary

CEE Fundraising Conference

Jan Kroupa je mimo jiné členem programového panelu konference CEEFC, která se každoročně koná v Bratislavě. Letos je v plánu, pokud COVID dovolí, uspořádat ji v termínu 13.-15. října. Více informací najdete zde. O konferenci padlo v našem miniseriálu již několik zmínek. Honza v aktuální epizodě s nadsázkou cituje hlášku jednoho ze svých slovenských kolegů a přátel, že fundraising je vlastně o tom „Koho poznáš v meste.“ Jak je to míněno, se dozvíte zhruba v druhé polovině stopáže.

Další epizody