Nová epizoda

Martina Břeňová o vedení a rozvoji Nadace OSF

Žaneta Vávrová o kultuře a vzdělávání na Broumovsku

Žaneta Vávrová je ředitelka Vzdělávacího a kulturního centra Broumov, pozvedá úroveň kultury ve svém rodném kraji.

Poslouchejte nás na

O epizodě

V podcastu jsme se tentokrát zaměřili na to, jak s pomocí kultury a vzdělávání pozvednout úroveň jednoho konkrétního města či místa. Za příklad dobré praxe jsme vybrali Broumovsko, které má čerstvě našlápnuto stát se Evropským hlavním městem kultury pro rok 2028.

Možná znáte Agenturu pro rozvoj Broumovska a Honzu Školníka jako hybatele věcí v tomto regionu na česko-polském pomezí. My jsme si do podcastu pozvali ředitelku jedné z partnerských organizací APRB. Ptali jsme se Žanety Vávrové ze Vzdělávacího a kulturního centra Broumov na jejich program, na divadlo, koncerty, výstavy, akce pro místní školy, na Broumovské diskuze s prezidentskými kandidáty, rezidence, na to, co tyto aktivity přináší místní komunitě, jak se na ně shánějí partneři a jak se na ně shánějí peníze.

Bavili jsme se o mezinárodním přesahu směrem do Polska a na závěr také o COVIDu, který byl těžkou ranou pro kulturu v Česku. Věříme, že postup Broumova do finálového kola soutěže o Evropské hlavní město kultury věští blýskání na lepší časy pro kulturu u nás. Aktuálně je především důkazem, že to v Broumově dělají už mnoho let dobře a že mají na to uspět. Držíme palce a přejeme příjemný poslech!

Dozvíte se

  • Jak kulturou a vzděláváním rozvíjet region na periferii Česka.
  • Jaké konkrétní aktivity jsou na Broumovsku v kurzu.
  • Kde na rozvoj kultury a na vzdělávací aktivity vzít peníze.
  • Jak vypadá kandidatura Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028.

Evropské hlavní město kultury 2028

Mezinárodní porota rozhodla o postupujících do finále soutěže o titul Evropské hlavní město kultury 2028. Společně s Českými Budějovicemi je to i sedmitisícový Broumov v partnerství s Královéhradeckým krajem. Jako nejmenší kandidát v historii uspěl se svým konceptem Kreativního poutnictví. O držiteli titulu se definitivně rozhodne v červnu 2023.

Další epizody