Nová epizoda

Martina Břeňová o vedení a rozvoji Nadace OSF

Andrea Krchová a Kristýna Titěrová o práci s migranty

Andrea (vpravo) je ředitelkou Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR a Kristýna (vlevo) je programovou ředitelkou Společnosti pro příležitosti mladých migrantů META

Poslouchejte nás na

O epizodě

Epizoda, ve které poprvé zpovídáme rovnou dva hosty naráz, Andreu Krchovou z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty a Kristýnu Titěrovou ze Společnosti pro příležitosti mladých migrantů META. Rozhovor uveřejňujeme k Mezinárodní dni migrantů.

S Andreou a Kristýnou jsme se bavili o tématu migrace, které je staré jako lidstvo samo. Pokusili jsme se tomuto tématu dostat pod kůži a zjistit, jak daleko je v tomto případě realita od mediální zkratky, která v posledních letech zaplnila stránky novin a zpravodajských portálů. Řekli jsme si, kdo je vlastně migrantem. Už to je velmi důležité pro pochopení aktuální situace. V drtivé většině jsou to totiž lidé, kteří k nám přicházejí za prací z východu, z Ukrajiny, Vietnamu a z dalších zemí a obsazují pracovní pozice, které by jinak naší ekonomice bolestně chyběly. Jak moc, se ukázalo na jaře při prvním lockdownu. Mohou to ale být i Češi, kteří se vrací po delším pracovním pobytu ze zahraničí zpátky domů.

Druhou část rozhovoru jsme věnovali těm nejzranitelnějším osobám celého migračního soukolí. Těmi jsou samozřejmě děti vytržené ze svých rituálů a potřebných jistot.

Jak se jim daří na českých školách bez patřičných jazykových znalostí, jak na ně je (ne)připraven český vzdělávací systém, jak se na celou problematiku dívají učitelé a Ministerstvo školství a jak k cizojazyčným dětem přistupují v zahraničí… Na tyto otázky jsme hledali v podcastu odpověď. Zda jsme je našli, posuďte, prosím, sami.

Dozvíte se

  • Jak se liší chápání slova migrant napříč společností
  • Jak reagovat na změny ve světě a na migraci obzvlášť tak, aby se česká společnost necítila ohrožena
  • Jak se pracuje s tématem migrace a integrace cizinců v neziskovém sektoru
  • Jak přistupuje český stát ke vzdělávání cizojazyčných dětí
  • Jak nás jinakost může obohatit

Neziskové organizace pracující s migranty

Naši hosté, Andrea a Kristýna reprezentovaly střešní organizaci a jednu konkrétní neziskovou organizaci.

Konsorcium bylo založeno roku 2003 v Praze a dnes zastřešuje 17 nevládních organizací, které s migranty přímo pracují nebo se jinak věnují problematice integrace cizinců. Dlouhodobě usiluje o posílení dialogu mezi stoupenci různých přístupů k migrační otázce. Jeho vizí je sebevědomá česká společnost, připravená integrovat migranty způsobem, který ji kulturně obohacuje, aniž by se její občané cítili ohroženi.

Organizace META pomáhá rodičům s migrační zkušeností a jejich dětem zorientovat se v českém školství a v začlenění do společnosti. Nabízí kurzy češtiny jako druhého (cizího) jazyka pro děti i dospělé. Pedagogům a školám poskytuje potřebné poradenství ve vzdělávání dětí s nedostatečnou znalostí češtiny.  Navrhuje a prosazuje systémové změny, které reflektují potřeby všech zúčastněných, škol, učitelů, dětí i rodičů.

 

Další epizody