Nová epizoda

Martina Břeňová o vedení a rozvoji Nadace OSF

Petra Drahoňovská o (lepším) odměňování v nezisku

Petra Drahoňovská je kariérový kouč, lektor a poradce. Působí pod hlavičkou Career Designer a dlouhodobě spolupracuje s neziskovým sektorem.

Poslouchejte nás na

O epizodě

S Petrou Drahoňovskou si povídáme o tom, jak se neziskový sektor staví k odměňování svých zaměstnanců. Jak je možné, že je průměrná mzda v nezisku hluboce pod tuzemským průměrem? Jak to změnit z pohledu jednotlivce nebo z pohledu organizace? Je začátek roku a mnoho z nás si dává předsevzetí. Co kdyby jedním z nich bylo domluvit si u zaměstnavatele lepší plat? Není to sci-fi? A co když to nemusí být buď a nebo. Co když si lze domluvit nefinanční benefity, pružnější pracovní dobu, která nám umožní si přibrat malý pracovní úvazek navíc. Nebo vzdělávání, které zlepší naši pozici na trhu práce. A až krize skončí, budeme připraveni roztáhnout křídla a letět!

Proč je to důležité: Kdo by nechtěl být odměňován lépe. Nebo alespoň adekvátně dnešní době. Průměrný plat v neziskovém sektoru je 27 tisíc Kč což, uznejte, není mnoho. Děláme svou práci s láskou, vidíme v ní smysl. To ale neznamená, že bychom si jí neměli vážit.

Kdo je Petra Drahoňovská: Petra se věnuje kariérovému koučinku a poradenství a osobnímu online marketingu. Pomáhá s designem kariérových produktů a kariérových portálů. Střídavě pracuje z Čech, Mexika či Guatemaly.

Dozvíte se

  • Jak dnes vypadá odměňování v neziskovém sektoru.
  • Co počítat do lepšího odměňování, jaké můžeme mít finanční nebo nefinanční benefity.
  • Jak manévrovat v dnešní době, kdy neziskové organizace spíše šetří nebo dokonce propouštějí.
  • Co konkrétního říct svému šéfovi, když si jdu pro vyšší plat.
  • Bude lépe? A co pro to musím neziskovky udělat.

Reálné mzdy v Česku a průměrný plat v neziskovém sektoru

Reálné mzdy po citelném poklesu v roce 2002 o 8,5 % klesaly i v roce 2023, ačkoli podstatně mírnějším tempem kolem 2,5 %. Meziroční růst by se měl podle analytiků v letošním roce vrátit. Odhady predikují, že reálné mzdy poskočí o téměř 4 %. Zdroj: cbamonitor.cz

Pokud se podíváme na platové statistiky neziskových organizací. Průměrný tuzemský zaměstnanec vydělává ročně 325 788 Kč; mzdová sazba je 27 149 Kč za měsíc, 6 787 Kč za týden nebo 169,68 Kč za hodinu. Zdroj: jooble org

Další epizody