Nová epizoda

Martina Břeňová o vedení a rozvoji Nadace OSF

Martin Půlpán o kybernetické bezpečnosti

Martin Půlpán je respektovaný odborník na kybernetickou bezpečnost. V oboru ICT působí od devadesátých let.

Poslouchejte nás na

O epizodě

Martin Půlpán je respektovaným odborníkem na kybernetickou bezpečnost. Působí mimo neziskový sektor, avšak jeho téma je natolik aktuální, že jsme jej nemohli nezařadit na náš playlist. Ostatně, pokud právě čtete tyto řádky, týká se mnohé z toho, o čem si v rozhovru podíváme, i vás.

V Podcastu pro neziskovky již několikrát padlo, že online komunikace a pohyb v online prostředí obecně se českých neziskovek týká čím dál tím více. Jednou z extrémně důležitých věcí, na kterou by neměly zapomínat, je bezpečí.

Martin Půlpán začínal v oboru informačních a komunikačních technologií již v devadesátých letech při škole. Od roku 2010 působí na trhu se společností net-pointers a zaměřuje se právě na téma kybernetické bezpečnosti. Společně jsme se bavili o reálných hrozbách, které číhají na uživatele internetu, o zodpovědném přístupu nebo digitální hygieně chcete-li. Zmínili jsme nástrahy sociálních sítí, fake news a takzvaná deep fakes – hrozbu budoucnosti. Hledali jsme společně naději, které nám podle Martina svitne v momentě, kdy začneme podstatně více energie a peněz investovat do implementace moderních trendů ve vzdělání.

Kromě pohledu z výšky v rozhovoru přinášíme zcela konkrétní tipy. Jak si vytvořit bezpečné heslo, jak se bezpečně připojovat na veřejné wi-fi, jak se bezpečně pohybovat po sociálních sítích. Na přetřes přišla i na nedávno medializovaná kauza týkající se změny podmínek ochrany osobních údajů společnosti WhatsApp. Více se dozvíte v této epizodě podcastu.

Příjemný poslech.

Dozvíte se

  • Jaké hrozby na nás číhají na internetu
  • Jak se bezpečně pohybovat po internetu a nedávat svá data všanc podvodníkům
  • Jak si stojíme jako Česká republika v kyberbezpečnosti
  • Jak si vytvořit bezpečné heslo, bezpečně se připojit na veřejnou wi-fi, proč si nenabíjet telefon veřejnou nabíječkou
  • WhatsApp, Telegram nebo Signal?

Kybernetická bezpečnost

Člověk je tvor zvídavý. V době zámořských objevů mořeplavci, velitelé vojsk a vědci zaplňovali bílá místa na mapě světa. V momentě, kdy poslední místo vzalo za své, bylo s objevováním konec. Ne na dlouho. V druhé polovině minulého století jsme začali vytvářet a zkoumat svět nový, digitální. Se všemi klady i zápory. Tedy i s temnými zákoutími kriminálních deliktů a zločinců prchajících před spravedlností. Martin Půlpán v roce 2014 uvedl pro magazín E15, že kybernetická kriminalita podle některých statistik přerostla v příjmech a v ziskovosti tu klasickou. Je proto zapotřebí mít se na pozoru, protože internet se stává drsným a vysoce rizikovým bojištěm. Digitální hygiena je přitom sadou poměrně triviálních opatření, která vám společně s obezřetností mohou zachránit mnohé.

Další epizody