Nová epizoda

Martina Břeňová o vedení a rozvoji Nadace OSF

Petr Lebeda o umění leadershipu

Petr Lebeda je lektor a kouč, zaměřuje se na rozvoj dovedností v rovině pracovní i osobní.

Poslouchejte nás na

O epizodě

Pozdně prázdninovou epizodu jsme věnovali umění leadershipu, tématu, které se nám v různých souvislostech v podcastu již objevilo. Rozhodli jsme se na něj více posvítit a do hledáčku nám padl Petr Lebeda, dlouholetý kouč a lektor. Trénink leadershipu je jednou z jeho častých zakázek. Firmy o téma mají velký zájem, a tak do něj Petr postupem času velmi dobře pronikl.

Zaměřili jsme se společně především na to, jak být dobrým leaderem. Jak se říká, učený z nebe nespadl, a tak i vedení lidí je potřeba pilovat. Inspiraci najdete v této epizodě. Řekli jsme si obecně co je a co není (dobrý) leadership. Bavili jsme se o tom, jaké má vlastnosti dobrý leader, jak je rozvíjet a jaké nástrahy na této cestě číhají.

Říká se, že lidé přichází do zaměstnání za zajímavou prací a odchází kvůli špatným šéfům. Co tedy dělat, když nejsem dobře veden? I z tohoto úhlu pohledu jsme se na téma podívali. A ani na obranu šéfů jsme nezapomněli. Leadeři bývají často pod velkým tlakem ze všech stran… jak se s tím vyrovnat je jedním z témat probíraných v závěru této epizody. Přejeme příjemný poslech!

Dozvíte se

  • Jaký je rozdíl mezi leadershipem a prostým vedením lidí.
  • Co je a co není (dobrý) leadership.
  • Jaké vlastnosti má dobrý leader a dá se jim naučit?
  • Co dělat, když nejsem v práci dobře veden, jak dát šéfovi zpětnou vazbu... bezpečně.
  • Jak jsou na tom leadeři v Česku, nemáme jich nedostatek?

Leadership, vrozený nebo naučený?

Leadership se z angličtiny překládá jako vůdcovství neboli vedení lidí. Je to proces, při kterém vedoucí týmu uchopí prapor, určí směr, kterým se skupina lidí vydá a vrhne se kupředu. Je k tomu potřeba velká dávka uvěřitelnosti, přirozené autority a umění nadchnout pro věc. Vrozené vlastnosti i ty naučené. V podcastu jsme se přiklonili k názoru, že těch naučených by mělo být o něco více. Leadera formují zkušenosti a čím jich je více, tím lépe. Dobrá rada pro leadery před poslechem podcastu? Pokud už běžíte s praporem na čele, nezapomeňte se čas od času otočit, zda vás ještě vaši podřízení následují.

Další epizody