Nová epizoda

Martina Břeňová o vedení a rozvoji Nadace OSF

Hanka Malíková o Fairtrade

Hanka je ředitelka Fairtrade Česko a Slovensko, organizace, která u nás podporuje a komunikuje myšlenku spravedlivého obchodu.

Poslouchejte nás na

O epizodě

Hanka Malíková je ředitelka nevládní neziskové organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která u nás bdí nad realizací myšlenky spravedlivého obchodu – Fairtrade. Poskytuje informační servis, pomáhá s certifikací, komunikuje toto téma široké veřejnosti. Neziskovka je součástí celosvětové sítě Fairtrade International.

S Hankou jsme si povídali o principech Fairtrade. O tom jak Fairtrade pomáhá lidem v Latinské Americe, Africe a Asii, o tom, jak nám Evropanům přináší možnost volby. Volby produktu, jehož původ je certifikovaný a jehož výrobní proces je opravdu férový. Dozvíte se o pravidlech Fairtrade, jak jsou nastavena a jak je zajištěna kontrola nad jejich dodržováním.

Druhá část rozhovoru je věnována marketingu a komunikaci organizace Fairtrade Česko a Slovensko. Pojem Fairtrade se totiž v Česku dostává čím dál tím více do popředí. Produkty se zelenomodrou pečetí dnes najdete ve velkých řetězcích ve velmi pestrém a širokém sortimentu. Jak se toho Hance a jejímu týmu podařilo dosáhnout? A lze to použít jako inspiraci do vlastní praxe? Rozhodně doporučuji náš rozhovor doposlouchat až do konce.

Dozvíte se

  • Jak vznikl Fairtrade, kde všude působí a jak se mu daří v Česku.
  • Jaká jsou pravidla Fairtrade, co přináší farmářům a co spotřebitelům.
  • Jak je myšlenka Fairtrade v Česku komunikována.
  • Jaké komunikační kanály organizace využívá, které se nejvíce osvědčují.
  • Jak vidí Hanka budoucnost Fairtrade.

Fairtrade

Známka FAIRTRADE označuje výrobky ze surovin, které pocházejí od pěstitelů zapojených do systému Fairtrade. Fairtrade dává lidem ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky možnost uživit se za důstojných podmínek vlastní prací. Fairtrade
nabízí spravedlivější obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv a větší šetrnost k životnímu prostředí.

Další epizody